vespa club midden nederland / zuid holland
-

Verslag sleutelmiddag

En tevens de jaarvergadering

Het seizoen is weer begonnen. Afgelopen zaterdag 9 april was de jaarvergadering bij Anton van Burken. En daarna was er een leerzame sleutelmiddag. Samen met Johan zijn we 's ochtends vanuit Utrecht/Nieuwegein over de Lekdijk naar Culemborg gescooterd. En vanuit daar via leuke kleine weggetjes naar Geldermalsen.

Na de vergadering ging Anton in zijn geweldig mooie werkplaats ons de kneepjes bijbrengen om een ontsteking met contactpunten goed in te stellen.

Mijn beknopte samenvatting:

  • aantal graden voorontsteking opzoeken
  • bepaal de stand van het vliegwiel bij het hoogste punt van de zuiger. Hij liet ons zien dat je het hoogste punt niet nauwkeurig genoeg kunt bepalen door een schroevendraaier in het bougiegat te stoppen. Speciaal gereedschapje gebruiken dus en rechts- en linksom bepalen en dan het gemiddelde daarvan afstrepen.
  • stel de contactpunten op de juiste afstand van elkaar
  • stel de grondplaat van de ontsteking zo in dat de contact punten van elkaar gaan wanneer het vliegwiel op het juiste aantal graden staat voordat het hoogste punt van de zuiger is bereikt. Het is handig om een multimeter met piepertje op de massa en de rode draad van de bobine te zetten, dan hoor je exact wanneer de contactpunten uit elkaar gaan.
  • om te voorkomen dat de contactpunten te snel afslijten moet je ervoor zorgen dat er ook een viltje mee loopt tegen de as en dat deze goed ingevet is.
  • als de motor loopt en tussen de contactpunten ontstaan vonken, dan moet de condensator worden vervangen. 

Mijn conclusie is als je je scootermotor echt goed afgesteld wilt hebben, laat het dan doen door een specialist zoals Anton. Of ga het zelf proberen maar dan wel met het juiste gereedschap.

admin | Woensdag 20 April 2011 - 23:11 pm

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Website: GraphicMix - CMS: Pivotx