Eerste Kamer stemt in met nieuwe regeling MRB 2014

houdt rekening met deze nieuwe regeling m.i.v. 1-1-2014

Beste VCZH leden,

op 17 december 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2014 van het kabinet Rutte II. Onderdeel van dat plan is de nieuwe regeling voor de vrijstelling van Motorrijtuigenbelasting die vanaf 1 januari 2014 van kracht wordt voor klassieke motorvoertuigen. Zoals eerder al aangekondigd heeft de nieuwe regeling gevolgen voor onze VESPA motorscooters. Deze vallen onder de categorie motorfietsen. De regeling is als volgt.

Nieuwe regeling vrijstelling MRB m.i.v. 1-1-2014
Vanaf 1 januari 2014 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn. Voor oldtimers van 26 tot 40 jaar die op benzine rijden, betaal je een aangepast tarief. Voor oldtimers die op diesel of lpg rijden en jonger zijn dan 40 jaar, vervalt de vrijstelling.

Oldtimers ouder dan 40 jaar altijd vrijstelling
Vanaf 1 januari 2014 geldt een vrijstelling van mrb voor alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder. De vrijstelling geldt voor:
•    benzine-, diesel- en lpg-oldtimers;
•    motorfietsen;
•    bussen;
•    vrachtauto’s;
•    kampeerauto’s.

Oldtimers van 26 tot 40 jaar oud die op benzine rijden
Voor oldtimers die op benzine rijden, geldt vanaf 1 januari 2014 een aangepast tarief voor de mrb. Dit geldt dus alleen voor voertuigen die vanaf 1 januari 1974 tot en met 1987 voor het eerst zijn toegelaten op de weg. Het gaat hier om:
•    personen- en bestelauto’s;
•    motorfietsen;
•    bussen;
•    vrachtauto’s.

Tarief mrb
Voor deze oldtimers betaal je het kwarttarief met een maximum van € 120 per jaar (€ 30 per kwartaal). Voorwaarde is dat je in de maanden december, januari en februari  niet met de oldtimer rijdt. Wordt er toch gereden in die maanden, dan geldt een forse verzuimboete. Moet de auto in deze maanden een apk-keuring ondergaan, dan kun je een tijdelijke ontheffing vragen. De regeling eindigt in 2028, als de auto’s die in 1987 zijn toegelaten 40 jaar oud zijn.

De overgangsregeling treedt al op 1 januari 2014 in werking. Om in 2014 gebruik te kunnen maken van deze regeling ontvangt de houder een brief en krijgt hij tot 1 maart 2014 de tijd om een keuze te maken (voltarief of overgangstarief). In de maanden januari en februari 2014 kan er gewoon gebruik van de weg worden gemaakt. Uiteraard blijft de mogelijkheid van schorsing van een kenteken bestaan.

Advies
Houdt rekening met deze nieuwe regels vanaf 2014, een boete is altijd zonde!

Bestuur VCZH

janwillem | Maandag 23 December 2013 - 21:13 pm